Szkoła
• Grono Pedagogiczne
• Pracownicy
• Historia szkoły
• Historia zatrudnienia
• O szkole
• Prezentacje o szkole
• Samorząd Uczniowski
• Procedury szkolne
• Regulaminy szkolne
• Statut szkoły
• Koncepcja pracy szkoły
• Program wychowawczo-profilaktyczny
• Kryteria oceniania
• Biblioteka
• Certyfikaty
Uczniowie
Rodzice
Logowanie
Projekty
  PROGRAM DLA SZKÓŁ.
  SZKLANKA MLEKA
     ELEKTROŚMIECI
MAŁE DZIECI - DUŻE SZANSE
OTWORZYĆ ŚWIAT
Aktualnie online
ˇ Użytkowników online: 0
ˇ Łącznie użytkowników: 45
ˇ Najnowszy użytkownik: AndrzejPn
SZKLANKA MLEKA
Celem programu „Mleko w szkole” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
Program „ Mleko w szkole” jest finansowany z trzech źródeł:
• dopłata unijna obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych,
• dopłata krajowa obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do szkół podstawowych,
• dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów.
Program przeznaczony jest dla uczniów klas 1-6. W roku szkolnym 2016-2017 w programie bierze udział 100 % uczniów naszej szkoły.
Akcja rozpoczęła się w październiku 2016r. i będzie trwała do końca maja 2017 r. tj. 8 miesięcy. Uczniowie mają do wyboru: mleko białe, mleko smakowe i jogurt owocowy. Mleko białe jest bezpłatne, do pozostałych produktów uczniowie zobowiązani są dopłacić różnicę w cenie w kwocie 0.21 zł i 0,33zł do każdej porcji. Mleko dostarcza do naszej szkoły Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głubczycach 3 razy w tygodniu.
Porcja ta uzupełnia codzienną dietę uczniów w niezbędne dla prawidłowego rozwoju: wapń, białko oraz witaminę D. Udział w programie „Mleko w szkole” ma również na celu ukształtować prawidłowe nawyki żywieniowe naszych uczniów.
Koordynator programu : Elżbieta Szczerba
PROGRAM SZKLANKA MLEKA |
Celem programu „Szklanka mleka” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
Program „Szklanka Mleka” jest finansowany z trzech źródeł:
• dopłata unijna
• dopłata krajowa
• dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka
W ramach programu dzieci i uczniowie spożywają mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty”.
Program „Szklanka Mleka”
Celem programu „Szklanka mleka” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
Program „Szklanka Mleka” jest finansowany z trzech źródeł:
dopłata unijna obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych,
Warunki udzielania dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych
dopłata krajowa obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do szkół podstawowych,
Warunki udzielania dopłaty krajowej do spożycia mleka i przetworów mlecznych w szkołach podstawowych
dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów.
Tryb udzielania dofinansowania z Funduszu Promocji Mleka do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i gimnazjach
W Polsce od czasu akcesji do UE program „Szklanka Mleka” cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Znaczący wzrost zainteresowania programem wśród placówek oświatowych nastąpił po uruchomieniu (na wzór innych krajów UE takich jak, np. Szwecja, Finlandia, Wielka Brytania czy Węgry) dodatkowych środków finansowych, mających na celu dalsze obniżenie cen mleka i przetworów mlecznych płaconych przez uczniów w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach.
Od roku szkolnego 2007/2008 Polska jest liderem wśród krajów UE w realizacji programu "Szklanka Mleka". Ilość mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych i kwota środków finansowych pozyskiwanych z UE przez Polskę jest większa niż w krajach starej Unii, w których program jest realizowany od ponad 20 lat, takich jak Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Szwecja i Finlandia.
W ramach programu dzieci i uczniowie spożywają mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty”.
Od początku realizacji programu „Szklanka Mleka” dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli spożyły ponad 1 miliard szklanek mleka.